Lathyrus ook wel siererwt of pronkerst genoemd, is een prachtig prachtig bloemetje die van mei- augustus bloeit. Het is een plant die hoog groeit, een echte klimmer. Ze kunnen wel tot 2 meter hoog worden en hebben echt ondersteuning nodig bij het groeien. Van lathyrus zijn er ontzettend veel mooie soorten. De zaden van de lathyrus vind je hier. Maar voordat het zover is, moeten we ze eerst zaaien.
Lathyrus zaaien
Lathyrus zaaien is niet moeilijk. De zaden zijn groot en niet te missen. Het kapseltje is vrij hard. Om de zaden makkelijker te laten ontkiemen, kun je ze daarom 24 uur voordat je gaat zaaien, in een glas water doen. Ze hebben dan de tijd om te weken waardoor hun kapsel zacht wordt.
Op de foto zie je het ontwikkelingsproces van de zaden. Eerst ontstaat er een worteltje. Daarna komt het steeltje omhoog met de eerste blaadjes.
Muizen zijn dol op zaden dus let daar een beetje op. Je kunt de zaden daarom in huis laten ontkiemen. Zodra de zaden zijn ontkiemt, zijn ze niet meer in trek bij de muizen. Geef de jonge plantjes veel licht als ze beginnen te groeien.
Lathyrus krijgt lange wortels en houden er niet van om verpot te worden. Zaai de daarom direct in P9 potjes of andere diepe bakjes. Per bakje kan 3 zaden zaaien. Als het plantje groot genoeg is en het buiten niet zo koud meer is, kan je haar in de volle grond uitplanten. Zorg ervoor dat er veel voeding in de grond zit. Stort er bijvoorbeeld een laag compostgrond. Lathyrus heeft echt behoefte aan goede voeding.
Lathyrus oogsten
Lathyrus is een 'cut and come again' plant. Hoe meer je van de plant plukt, hoe meer bloemen je krijgt. Knip ze daarom regelmatig om de bloei goed op gang te houden. Zet ze op een vaasje op je nachtkastje vanwege de hemelse geur of trakteer je buurvrouw op bosje lathyrus. Los een klein beetje suiker op in een laagje water waar je de bloemen in zet om ze langer mooi te houden. De bloemen blijven maximaal 5 dagen goed. Gelukkig zijn er dan alweer ruim voldoende nieuwe bloemen om te plukken.
Lathyrus soorten
Een paar mooie soorten:
Meer leren?
Lees mijn andere gratis blogs over onder andere welke bloemen geschikt zijn voor de pluktuin of de beste plukdahlia's. In mijn boek Flower Happiness vind je alle informatie voor alle seizoenen plukgeluk als je wilt beginnen. Of ga voor de complete online Pluktuin opleiding en ontdek stap voor stap (met meer dan 60 instructie video's) hoe jij je eigen plukgeluk start. Inclusief 3 gratis bonus modules over dahlia's, ranonkels en anemonen en DIY om de mooiste bloemencreaties te maken. Ga voor je eigen plukgeluk!
Reactie plaatsen
Reacties